ponedjeljak, 29. rujna 2014.

Vađenje i spremanje krumpira

Zadnji je čas za vađenje i spremanje krumpira na području od Misirade, preko Dabila do Ladine. Taj krumpir se sprema u trapove bilo za ishranu ili kao sjemenski krumpir. Nakon što se krumpir izvadi iz zemlje, ostavi se jedno vrijeme isušivanju, a za to vrijeme se iskopa trap dubine do 1 metar i natrga po potrebi paprati. U tako pripremljeni trap se poslaži do kvintal (100 kg) krumpiri i na njih se posloži paprat, a na paprat se nagrne zemlja na kulu, kako bi se zimi kada padne snijeg lakše pronašao trap. Paprat je čuvala krumpire od smrzavanja i ne propuštanja zemlje u posloženi krumpir. Jedan dio krumpira za trenutnu ishranu pospremi se kod kuće u suhom i zaštićenom prostoru, a kad ih ponestane ide se po krumpir iz trapa.Krumpir je i danas osnovna hrana, pa se  njegovu čuvanju poklanjala posebna pažnja. 

Nema komentara:

Objavi komentar