srijeda, 17. prosinca 2014.

Jela od divljeg zelja

U Crnču su se spremala jela i od divljeg zelja. 
Od divljeg zelja radila se čorba, a i na lešo. Meni osobno uvijek je bilo draže na lešo (nakon kuhanja ocijeđeno i začinjeno).
Crnčani su koristili slijedeće divlje zelje: kopriva, škripavac, volovsko uho, loboda, štavelj, štir, kuke i dr.

Ubrano divlje zelje bi se prvo očistilo i opralo, pa zatim se na sitno izrezalo i stavljalo u lonac s vodom na kuhanje.
Zelje se kuhalo s mesom, a u većini slučajeva bez mesa u koje se dodavao krumpir, a i ugruvani ječam, koji bi se prethodno potopio u vodi i stavljao da odleži dan vremena.
Kuke su se spremale tako da su se prvo skuhale u slanoj vodi, zatim ocijedile i začinile uljem i sirćetom (octom). U kukama je puno C vitamina i gorkastog okusa. 
Jela od divljeg zelja i danas su omiljena, a posebno jelo od kuka.

Nema komentara:

Objavi komentar