četvrtak, 5. listopada 2017.

Pokolj u smiraj dana-svjedočenje

Hercegovački tjednik, Mostar, 21.VI 1991. godine stranica 10
ISTINA O ČETNIČKOM POKOLJU NEDUŽNIH LJUDI U RAKITNU
POKOLJ U SMIRAJ DANA
Piše: Božo Markota

Koliko su nedužni bili ovi ljudi, koliko su bili neupućeni u ratna zbivanja i znakove što ih prate, i napokon, koliko su razlikovali jednu od druge vojske, govori i činjenica da su poklani i poubijani kao nijema stoka, na kućnom pragu, bez pokušaja bijega.

Šestoga listopada 1942. g. oko podne talijanski helikopter je na Šarića poljani (Dabio) ispalio nekoliko raketa i izbacio crveni barjak što je trebalo biti upozorenje ovdašnjim žiteljima da dolaze četnici. Kako nam priča Vinko Šarić Ćurdušić četnici su u to doba dana mogli biti negdje oko Crnča. 

… u nastavku je dio svjedočenja

Cesta koja povezuje Rakitno s Crnčom (lištička općina) upravo vodi ovuda, preko Šarića Poljane. Put često nanese putnike i namjernike pored Šarića kuća i tu se znaju odmoriti i napiti vode poznati i nepoznati. Ovoga puta, toga kobnog dana, cesta je samo dovde dovela Šarićima dobro poznate „planinare“ iz Crnač: Ivana i Juru Karačića i Ivana Zeljku, do njihova kobnog mjesta. Naime Juru Karačića četnici su zaklali, dok je Ivan Karačić napola zaklan dugo urlikao u stravičnim mukama da bi na koncu bio obješen o obližnje drvo. Cvitana Zeljku četnici su ubili drvenim maljem i mrtva ga posjeli uz jednu oveću stijenu. Prema pričanju Stipe Rezića iz Donjeg Crnča pri samoj šumi, nadomak Šarića poljane, četnici su zaustavili Ivana Rezića, zaklali ga i na bijeloj mu košulji krvavim nožem otisnuli križ. Tu je zaklan i Gabro Bošnjak, postariji čovjek, kojega su četnici poveli iz Crnča da im pokaže put. Tog dana od strane četnika pogubljeni su na istom mjestu Mate i Grgo Perko iz Dobrkovića i jedan Raspudić iz Dobrog sela (ime mu je za sada nepoznato). Evo još jednom redom imena poginulih 6. Listopada 1942. g. na Dabilu (Šarića poljana):
Gabro Šarić, rođ. 3. svibnja 1908. (1907.) g. (otac Dane)
Radoslav Šarić (Šimunov) rođ. 1909. g.
Jozo Šarić (Šimunov) rođ. 1903. g.
Petar Perko (Jurin) rođ. 29. lipnja. 1905. g.
Marko Perko (Ivanov) zvani Markan, rođ. 1907. g.
Ivan Karačić, rođ. 1904. g.
Jure Karačić
Cvitan Zeljko
Gabro Bošnjak
sva trojica u poodmaklim godinama
Ivan Rezić, rođ. 1914. g.
Mate Perko, datum rođenja za sada nepoznat
Grgo Perko, datum rođenja za sada nepoznat
Raspudić, ime i životna dob za sada su mu nepoznati

Nakon obavljenog pokolja i ubijanja, spaljivanja domova i štala, četnici su 6. na 7. listopada zanoćili baš tu, na Šarića poljani, mirno su odspavali kao da se ništa nije dogodilo, takoreći na lokvi krvi, i u jutro krenuli dalje duž Rakitna pa sve do Poklečana, a odatle preko Konjskog naviše.

Tog jutra 7. listopada, iz pravca Mratnjače (brdo iznad Sutine-RAKITNO) došli su Talijani i nekoliko njih dugo je razgovaralo s četničkim "vojvodom".

Pred sami polazak četnika stigao je s planine i Vid Šarić četvrti brat poklanih Šarića 

Nema komentara:

Objavi komentar