U Crnču, kao i u ostalim mjestima kamenite Hercegovine ishrana je bila jednolična, što danas nije slučaj. Ovdje će biti riječi o jelima iz prošlosti, a danas su postali tradicija, a učini se velika čast kada netko spremi poneko od takvih jela. Kultura takve ishrane može se tražiti u brojnosti obitelji, neimaštini i načinu života vezanog za stoku. Čorba je bila skoro svakodnevno jelo, radi toga što se lako pripremala, a uz njeno kuhanje moglo se puno drugih poslova obaviti. Za čorbu se može reći da
je to gušće varivo bogato raznim sastojcima (krumpir, raštika, kupus, mahune, grah, paštra ...) s mesom ili bez mesa. Bila je uzrečica, nema jela bez jela s kašikom. Uz čorbu, treba spomenuti i slijedeća jela: pura s lučnicom ili s kiselinom, jela od krumpira spremljena na razne načine (najbolji je bio ispečen s mesom ispod sača na ognjištu, a najpraktičniji je bio zaprećan na ognjištu ili u pećnici šporeta u oguljini), uštipci, privrta, pita krumpiruša, jela na lešo od divljeg zelja, kiseli kupus sa suhim mesom, divenice, sir iz mija, belava ( ostatak provarenog mlijeka), cicvara itd.
je to gušće varivo bogato raznim sastojcima (krumpir, raštika, kupus, mahune, grah, paštra ...) s mesom ili bez mesa. Bila je uzrečica, nema jela bez jela s kašikom. Uz čorbu, treba spomenuti i slijedeća jela: pura s lučnicom ili s kiselinom, jela od krumpira spremljena na razne načine (najbolji je bio ispečen s mesom ispod sača na ognjištu, a najpraktičniji je bio zaprećan na ognjištu ili u pećnici šporeta u oguljini), uštipci, privrta, pita krumpiruša, jela na lešo od divljeg zelja, kiseli kupus sa suhim mesom, divenice, sir iz mija, belava ( ostatak provarenog mlijeka), cicvara itd.
Za piće uz vodu kišnicu, najbolje za ugasiti žeđ bilo je popiti mlaćanicu (ostatak kiselog mlijeka kada se ono mete u stapu radi dobivanja masla), razbiljeno kiselo mlijeko, a i surutku(ostatak tekućine kod pravljenja sira). Pila se i ohlađena varenika (kuhano mlijeko).
Kod raznih svečanosti i blagdana hrana je bila bogatija, kada se i više omrsilo, a i popilo. O pojedinim jelima, već spomenutim, a i onim koji nisu spomenuti, bit će riječi u nekim od slijedećih članaka.
Kod raznih svečanosti i blagdana hrana je bila bogatija, kada se i više omrsilo, a i popilo. O pojedinim jelima, već spomenutim, a i onim koji nisu spomenuti, bit će riječi u nekim od slijedećih članaka.
Nema komentara:
Objavi komentar