srijeda, 17. prosinca 2014.
Cicvara
U mistu Crnač cicvara je poznata, kao staro 'ilo. Ono nije poznato mlađim naraštaima. Cicvara je pravljena za derneke, ali i u svakodnevnici, npr. kod kopanja zemlje i rude, za drvosiče i sl. Ove godine, bit će ona i za dernek "Presvetog Srca Isusova" u Crnču. Od davnina crnčani su na taj drnek, nakon mise 'ili sa svojim bližnjim i gostima-prijateljima uz ostala 'ila i 'ili i cicvaru, kao posebnu deliciju.Sastojci za cicvaru su: Sviži sir 1 kg kojeg triba zdrobiti i staviti u mlaku vodu (1 čaša) na šporet (pećnicu), a zatim mišati dok se sve lagano zagrijava. Pri tom postupku sir će se rastapati, kojeg triba stalno mišati, da se odstrani voda iz sira. Kada se procini da nema više vode (prethodno stvorena voda se izbacuje kontinuirao), onda triba dodati jednu žlicu svižeg domaćeg masla i nastaviti mišati, jer maslo i sir ne smi pregoriti, već se na blagoj vatri sidiniju. Nakon toga , a kada se vidi da da je tako učinjeno, nadodati do desetak dkg biloga brašna i mišati. Kada se to sve lipo sidini u jednu cilinu, triba žurno nositi na stol i razviti. Razvučeno tisto je cicvara, a može se različito oblikovati: rezanjem na komade ili saviti kao pitu i rezati na željene komade. Poslužuje se toplo i hladno. Uz cicvaru prija dobro vino.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar