srijeda, 17. prosinca 2014.

Uštipci

Danas je riječ o UŠTIPCIMA. Za njih je potrebno: bolje brašno, voda, sol i malo rakije, ako je ima. Svi ti sastojci stave se u posudu i miješaju se sve dok tijesto ne počne otpadati od kašike (žlice).
Prethodno se u tavu ulije masnoća, a u većini slučajeva to je ulje, koje se mora zagrijati do uzavrelosti. U takvu zagrijanu masnoću kašikom se po dužini u tavu izlivaju uštipci i peku na visokoj temperaturi. Pošto porumene, oni se vade u posebnu posudu na hlađenje.  Ostatak tijesta se izlije po tavi i tako ispečeno naziva se privrta.
Uštipci se poslužuju ohlađeni uz sir iz mija (crnačku prpu), pršut i osušenu slaninu, kao meza uz koju se pije vino.
U prošlim vremenima uštipci su se nosili u brzdarima (škaniclima od janjeće kože).

Nema komentara:

Objavi komentar