četvrtak, 15. listopada 2020.

Knjiga: „U ono vrijeme“ autora Andrije Zeljka

Čitajući knjigu: „U ono vrijeme“ autora Andrije Zeljka-Gazdića u izdanju Ogranka Matice  hrvatske Široki Brijeg i urednika Miljenka Karačića iz godine 2019. godine bude se sjećanja na dana življenja u Donjem Crnču u prošlosti. Iako u knjizi nema puno spomenutih osoba iz obadva Crnča, knjiga je hvale vrijedna jer opisuje život dana prošlosti s područja Širokog Brijeg, a i šire. Tako, autor na naslovnici knjige ističe da je ovu knjigu napisao s ljubavlju za buduće naraštaje koji tek dolaze i ostavlja im dio baština iz prošlih vremena. Lijepo je urednik Miljenko Karačić napisao: „Riječi lete, zapisano ostaje.“ 

Andrija je rođen u Donjem Crnču, 17. travnja 1943. godine. S tri godine starosti ostaje bez roditelja. Skrbništvo nad njim i sestrom prihvatila je tetka Luca. Andrija je sada profesor u mirovini, ali ne miruje već piše knjige, a i dalje glumi u raznim igrokazima, serijama i filmovima. Uglavnom radi se o svestranoj osobi.

U knjizi su samo dijelom navedene priče zgoda i nezgoda Ivana Zeljke-Muce i Ilije Solde-Lucijića, koji ima bezbroj iz njihova života. Posebno tu treba istaći Mucu, uz kojeg se vežu priče kada je prikupljao novac za gradnju crkve, kada je liječio i služio u crkvi, te posebno kao gostioničar. 

Ivan Zeljko-Muce

Ilija je bila pozitivno mudra osoba o kojoj ima puno anegdota i izreka, a ovdje samo nekoliko: „Ti jedi marke, Ilija će krumpire“, „Ajde blento, nećeš ni do pola i buć“, „Bože, sada ili nikada, pomozi“ itd.

Čitajući o snižnici, dobro je se prisjetiti da je istu izmislila Iva Zeljko rođ. Karačić zvana Žilava.

Rad s lišnjakom podsjeća na brojne nezgode i kao rad kojeg je malo tko volio.

Bilo bi dobro kada bi netko prikupio i napisao priče i dosjetke iz prošlih vremena s područja obadva Crnča.

Nema komentara:

Objavi komentar