četvrtak, 29. listopada 2020.

Preminuo fra Vendelin Karačić (1942.-2020.)


Fra Vendelin Karačić nakon kraće bolesti blago u Gospodinu preminuo je u svojoj 78. godini života, 61. godini redovništva i 55. godini svećeništva.

Sv. misa zadušnica slavit će se u crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu, u petak 30. listopada 2020. godine u 14,00 sati, a potom sprovodni obredi i ukop na groblju Mekovac na Širokom Brijegu.

Fra Vendelin Karačić rođen je u Gornjem Crnču 18. studenog 1942. godine od majke Vide i oca Blage, nadimkom Perić, koji su zajedno s fra Vendelinom (Tadijom) imali 11 djece. Fra Vendelin imao je brata fra Zdenka, a i dva strica: fra Jerku i fra Blagu.

Malu je maturu položio na Čitluku u Brotnju 1957. godine. Gimnaziju je pohađao u Zadru i Visokom a, maturirao 1961. godine u Dubrovniku. Teologiju je studirao u Sarajevu i Ljubljani od 1961. do 1968. godine, u kojem razdoblju je odslužio vojni rok (1962. - 1964.).

Za svećenika je zaređen 9. srpnja 1967. godine u Sarajevu. Član je Hercegovačke franjevačke provincije. Službovao je na Širokom Brijegu, u Zagrebu, Mostaru i Drinovcima. Od 1990. godine živio je i radio na Širokom Brijegu.

Bio je voditelj umjetničkog programa Franjevačke galerije.

Na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu predavao je filozofiju umjetnosti od 1997. – 2013. godine. Pisao je eseje i kritike. Bavio se novinarstvom i surađivao je s više listova i časopisa.

Bio je član uredništva časopisa Svjetlo riječi, uredio je više zbornika i drugih publikacija. Do 2013. godine bio je glavni urednik časopisa za znanost, kulturu i umjetnost, Akademija.

Uređivao je kataloge, godišnjake, kalendare i druge publikacije Franjevačke galerije. Povremeno je surađivao u više listova i časopisa različitim prilozima. Tri je godine ispisivao kolumnu Čarolija boje u dječjem listu Cvitak, kojom je predstavio starije hrvatske likovne umjetnike s prostora BiH.

Objavio je knjige: 
  • Dosjetke i šale s mirisom tamjana (koautor fra Lucijan Kordić), Zagreb, 1996.
  • Svjedočanstva vremena (zbirka eseja), Široki Brijeg – Zagreb, 1998.
  • Šale i bacanije u sjeni zvonika, Široki Brijeg, 2000.
  • Likovna monografija fra Mirko Ćosić, Široki Brijeg – Mostar, 2004.
  • Smiješnice i doskočice, zbirka šala, Široki Brijeg 2008.
  • Odjeci, zbirka pjesama, MH i Franjevačka galerija Široki Brijeg, Zagreb, 2012.
  • Slikopisi u kamenu, zbirka pjesama, MH i Franjevačka galerija Široki Brijeg, Široki Brijeg, 2012.
  • Lav i mrav, zbirka pjesama za djecu, u cijelosti popraćena slikovnim prilozima Josipa Mijaića, Franjevačka galerija Široki Brijeg, 2013.
  • Neograđeni vrta, zbirka pjesama, Briješki pleter, Udruga za očuvanje i promicanje kulturnog prirodnog blaga, Široki Brijeg, 2013.

U mladosti je objavio petnaestak lirskih pjesama u crkvenim listovima i časopisima (Marulić, Crkva na kamenu, Kršni zavičaj…).

Rad fra Vendelina Karačića višestruko je vezan uz likovnu kulturu, zajedno s fra Jozom Pejićem osnovana je Franjevačku galeriju i Akademiju likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu. Njihov rad pretvorio je Široki Brijeg u glavno žarište likovne umjetnosti u Bosni i Hercegovini, gdje se nalaze djela nekih od najvećih umjetnika Hrvatske i BiH.

Vodio je projekt osnivanja samostanske riznice na Širokom Brijegu.

Projektirao je ili preuredio više crkvenih interijera. Izradio je nacrte za nekoliko crkvica-kapela te petnaestak nacrta za spomenike ratnim žrtvama (Čerin, Klobuk, Stipića livada, Ilići, Dretelj, Crnač.).
Bio je u nekoliko navrata pročelnikom Vijeća za sakralnu umjetnost, liturgiju i kulturnu baštinu pri Provincijalatu hercegovačkih franjevaca, što je i danas. Iskušao se izradbom nacrta crkvenih vitraja i u dizajniranju bogoštovnih predmeta.

Počivao u miru Božjem! 


Nema komentara:

Objavi komentar